perjantai 29. elokuuta 2014

Urheilukoiran kunto

Urheilukoiran hyvä kunto on perusedellytys parempiin tuloksiin, vaikka koira olisi hyvin koulutettu, ei se pysty huonolla yleiskunnolla hyviin suorituksiin. Psyykkinen väsymys iskee, kun koiran fysiikka ei kestä. Vaikka koira olisi tehtävästään kiinnostunut ja sillä on halua työskennellä, vietti sammuu, jollei koira yksinkertaisesti jaksa suorittaa tehtäviä joita sille on annettu.  Koira saadaan helposti ajettua loppuun, kun sen kunto ei vain riitä ja sitä vaaditaan pakotteilla ja käskyillä suorittamaan tehtävää.

Miten fyysistä kuntoa sitten nostetaan ja hoidetaan? Kunto rakennetaan sellaisella liikunalla joka ylittää selkeästi koulutuksissa vaadittavan voimankäytön ja liikkunan määrän. Lajista riippummatta koira ei saa olla loppu, vaan tekemisen halua pitäisi vielä olla. Jälkikoirankaan liikunnasta ei saa tinkiä vaikkei laji ole niin liikunnallinen kuin esim. viesti. Hyvä kunto vaikuttaa henkiseen hyvin vointiin, vireeseen sekä vietin kestävyyteen. Suojelu taas koettelee koiraa fyysisesti hyvin paljon, näille hyvän kunnon ylläpitäminen on hyvin tärkeää, koska laji on liikkeiltään nopeatempoinen ja lihasvoimaa vaativa. Selkä ja niskalihakset ovat myös kovassa rasituksessa ja vaativat omistajalta huolenpitoa.
Tottis osien eniten harjoiteltu liike on seuraaminen ja huomion arvoinen asia lihashuollossa. Vietikäs koira on jännittinyt, mahdollisesti pääylöspäin, selkäkin saattaa olla mutkalla, tämä jumittaa helposti koiran. Vapaasti tehdyt metsälenkit on hyvästä ja aika ajoin selän hieronta. Lämmittelystä ja jäähdyttelystä en rupea toistamaan itseäni, siitä olen aiemmin kirjoittanut. Löydät sen täältä.

Kestävyys- sekä voimaharjoittelu kuuluu fyysisen kunnon treenaamiseen. Viettiä nostavat harjoitukset ja koulutuksissa pikku hiljaa lisätyt vaikeusasteet ovat psyykkistä treenamista. Vietin kestävyyden ylläpitämiseksi on hyvä treenatessa mitä lajia vain, eri muodoissa ja osa-alueissa tehdä harjoituksissa lyhyitä suorituksia. Kuten kuntotreeneissäkin pidetään lepopäiviä. Aina aloitus vähemmästä alkaen.
Rakentaminen aloitetaan maltillisesti, liikuntaa lisäämällä, huomioiden koiran sen hetkisen kunnon, iän ja terveyden. Pikku hiljaa pääsee pitkiin tai rasittaviin suorituksiin. Silloin tällöin voi tehdä poikkeuksellisen pitkiä lenkkejä tai vaikka vetoharjoituksia, jonka jälkeen koiralle annetaan lepopäiviä kevyellä liikunnalla.

Peruskuntoa ja kestävyyttä voi treenata lenkeillä kävellen, juosten tai pyöräillen. Metsälenkit taas on erinomaisia, epätaisen maaston ansiosta koira käyttää koko kehoaan ja liikkuu vaihtelevalla nopeudella. Hyväkuntoinen ja lihaksikas koira koira pysyy hyvänä aktiivi treenikaudellakin, kun se on muutoin paljon liikkeessä vaikka varsinainen kunnon treenaus jää pienemmälle.

Kuntoharjoittelun nyrkkisääntö on, että tasainen ja pitkäkestoinen liikunta ylläpitää ja lisää kestävyyttä sekä nostaa peruskuntoa. Intervalliharjoittelulla nostetaan lihasvoimaa ja kehon maksimaalista hapenottokykyä. Hyviä tuloksia syntyy, kun liikunta on monipuolista.

Talvisin on hyvä tarpoa syvässä lumessa, jos Suomen talvi sen suo, vedättiminen vaikka pulkalla. Autonrenkaan veto hiekkatiellä on hyvää kunnon ja voiman kohotusta. Muistathan, että valjaiden on istuttava koiralle just eikä meilkein. Muutenkin koiran tassuja ja yleistä terveydentilaa, etenkin jaksamista on seurattava. Kuntoilu kannattaa aloittaa suunnittelemalla sitä etukäteen, ettei unohdetä lepopäiviä ja hetkiä eikä mennä liiallisuuksiin.

Meillä alkaa Rockylla kuntotreenit, sen peruskunto on ollut hyvä, mutta kesän kiireet ja järkyttävä kuumuus rajoitti todella paljon liikkumista, joten koira on saanut vietellä aikamoisia koiran päiviä koko kesän. Syksy tulee ja laiskottelu loppu, lähdetään nostamaan kuntoa takaisin siihen missä se parhaillaan oli. Tänä kesänä ei tullut kertaakaan edes pyöräiltyä, kun oli niin kuuma koko ajan.

8 kommenttia:

 1. Voisi kyllä tänä talvena tulla enemmän lunta! Viime talvi oli niin vähä luminen ettei päässyt potkukelkalla kuin yhden kerran lenkille :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, oli niin onneton ettei edes pulkkaa saanut koiran perään.. :/ Hangissa juokseminen ja pulkan ym veto olis niin hyvä treeniä koiralle. Ei auta kuin toivoa tulevan talven olevan paljon lumisempi.

   Poista
 2. Hyvä teksti! Tuli tässä mieleen, että olisiko sinulla mitään neuvoja, mikä liikunta olisi paras takajalkojen lihasten kasvattamisen kannalta? Haen tällä kysymyksellä sitä, että onko mahdollista jollain tavalla välttää varsinkin saksanpaimenkoirilla esiintyvää takajalkojen "vetelyyttä"? Toivottavasti osasin ilmaista itseni ymmärrettävästi. :D

  VastaaPoista
 3. Dobo on tietysti yksi vaihtoehto, se tosiaan kehittää koiran lihaksistoa, kehonhallintaa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Takapään hallittavuutta voi kehittää myös ihan vain epätasainen maasto, jossa koira saa liikkua vapaasti. Ja kiipeilemistä, hyppelyä..

  Tasapaino tyyny on hyvä, koiran takajalat siinä ja vaikka namin avulla painoa puolelta toiselle, kehittää takajalkojen ja lonkan seudun lihaksia. Sekä "tönimiset". Kehittää lonkan seudun syviä lihaksia. Voi tehdä lattialla ilman tyynyä, tyynyn kanssa tai tyynyn kanssa toista etujalkaa ilmaan nostaen.Tönimisen kestoa voi vaihdella 1-5s. Tönimisen voimakkuus sen mukaan, että koira jaksaa pistää vastaan eli olla paikoillaan. Kädellä tuntuu kuinka lihaksisto jännittyy pistämään töniimistä vastaan.

  Tietysti vielä uiminen ja syvässä lumihangessa kenguruloikat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Tässä jo kovasti odotan oman saksanpaimenen syntymistä, pääsee sitten testailee näitä. Niin ja tietenkin bloggaamaan koirista! :) ♥

   Poista
  2. Pennun kanssa kannattaa aloittaa ihan noilla mettälenkeillä ym. Mulla on dobo pallo kotona, mutta en oo uskaltanut vielä tuon nuoremman kanssa kokeilla, odotan, että vähän vielä kasvaa. Tasapainotyyny nyt on tietysti eriasia, kun oikein pallo. :)

   Doboilua ei välttämättä oikein suositella esim. nivelrikkoiselle koiralle. Saanko udella mistä sulle on pentu tulossa? :)

   Poista
  3. Tässä lähistöllä onkin kunnon metsämaastoja, joten pentu pääsee siellä kehittää tasapainoa ja lihaksia. :) Pentu tulee Raahesta, Jadovar nimisestä kennelistä, niiden odotetaan syntyvän kahden viikon päästä. :)

   Poista
  4. Niin just. Siinä on sitten vielä odottelua pennun tuloon, mutta niinhän sitä sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa. :)

   Poista

Kiitos kommentista! ♥