torstai 14. tammikuuta 2016

Mitä kuuluu avo liikkeille?

Meillä alkoi Häjyn kanssa tiistaina myös toiset ohjatut, eri kouluttajalla. Mukavaa vaihtelua käydä välillä eri kouluttajalla ja kuulla uusia vinkkejä sekä näkemystä meidän touhusta. Ja kyllähän me heti saatiin uusia vinkkejä noutoon ja kapulan palautukseen, muutenhan meillä ei noudossa varsinaisesti mitään ongelmaa ole ja tämäkin on pieni sekä aika helposti ratkaistavissa. Bh- kokeeseen ollaan alettu treenaamaan itsenäisesti ja tulossa on siitä myös lyhytkurssi.

Bh- treenit on mennyt kivasti, mitään varsinaista ongelmaa en siitä löydä joka estäisi kokeeseen osallistumisen. Häjy jaksaa kantaa koko tottis osuuden mukavaa virettä, se pysyy hyvässä mielentilassa koko ajan. Seuruupätkä on turkasen pitkä, mutta jaksaa, niin kuin olen joskus sanonutkin niin tuo seuraisi vaikka hamaan tappiin saakka. Jäävät ok, luoksetulo ok, tosin luoksetuloon annan vielä pienen avun jotta ymmärtää tulla eteen eikä sivulle, mutta Häjyn tuntien siitä päästään äkkiä eroon. En ole myöskään pyytänyt sitä siitä sivulle ollenkaan, kun se alkaa helposti ennakoimaan, kyllä se siihen sitten menee vaikken joka kerta sitä siltä pyydä. Kun nyt vihdoin luotan meihin ja ymmärrän ettei meillä pitäisi olla mitään mikä estäisi hyväksytyn tuloksen, kurkkasin kokeita ja päätin kokeen johon yritän saada meille paikan. Suurin ongelma meillä on seuruussa jalalla painaminen, mutta en näe sitä niin suurena virheenä, että kokeen pilaisi. Teknisesti ei tarvitse osata täydellisesti, pääasia, että meillä on hauskaa.

Sitten millä mallilla meidän tokoliikkeet onkaan, toisia viilattu enempi, toisia vähän vähemmän.

Paikalla istuminen 1min
Pääasiassa ihan nappi suorituksia tekee, joskus saattaa valahtaa maahan, mutta harvemmin. Istuu rauhassa, eikä juurikaan kyttäile ympärilleen.

Seuraaminen
Sama homma mitä yllä mainitsinkin. Peruuttamisen onnistuu pidempiäkin matkoja, koiraa käyttää hienosti takapäätään, eikä sotkeudu kinttuihinsa.

Seisominen seuraamisen yhteydessä
Stoppaa nopeesti ja pysyy paikoillaan koko ajan, sietää taakse kävelyn eikä käänny ympäri. Pää voi kääntyä, mutta se nyt ei haittaa, kun jalat pysyy paikoillaan.

Luoksetulo
Ihan perus settiä, ei oo koskaan ollut mitään ongelmia. Tulee hyvällä vauhdilla ja suoraan sivulle.

Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä 
Molemmat luonaa, maahan meno on napakka ja pysyy rauhassa, sama istumisessa. Toki istumaan saisi mennä napakammin, mutta ei mielestäni ole liian hidas.

Ruutu
Sitten päästäänkin ekan liikkeen pariin joka vaatii vielä hiomista. Ruutuun menee ja yleensä hyvällä vauhdilla, mutta ruudussa paikka on vähän hakusessa, tuppaa menemään liikaa oikeaan reunaan ja pahimmillaan etujalat tulee nauhan yli. Tähän ollaan nyt otettu targettia apuun jotta saadaan paikka keskemmälle, jotta kokeessa ei tule nollaa sen takia, että etujalat tuli nauhojen yli.

Noutaminen
Noudossa itsessään ei muuten ole ongelmaa, mutta vahvistellaan palautusta jotta koira ei saa epävarmuutta valloilleen ja jää puoliksi mun taakse, kun tulee perusasentoon. Lähtee kapulalle hyvin, tosin joskus varastaa, mutta tähänkin saatiin hyvä vinkki miten treenata, miksei sitä olekkaan itse tajunnut. Eli koira perusasentoon ja tehdään valeheittoja, eli ollaan heittävinään, mutta kapulasta ei irroteta, kehutaan ja palkataan, kun koira pysyy. Ohjatuissa Häjy ampaisi valeheitoillakin muutaman kerran, mutta nopeesti alkoi ymmärtämään jutun juuren. Häjy ei myöskään väylä kapulaa tai sylje pois. Eli palautus vielä kuntoon ja se on siinä.

Kauko-ohjaus
Kaukot sujuu edelleen, eikä niissä ole mitään viilattavaa, pysyy paikoillaan ja nousee pääasiassa ensimmäisellä käskyllä. Jos kaksoiskäskyn tarvitsee niin lähes poikkeuksetta istu vaihtoon.

Estehyppy
Varmaan yksi varmimmista liikkeistä. Aika vähän ollaan edes treenattu, kun tässä ei vain ole mitään mitä treenata tai viilata.

Merkin kiertäminen
Tässä toinen joka vaatii vielä vähän enemmän hiomista. Lähtee merkille ja lähtee kiertämään, mutta kotona on ongelmana ollut se, että jää sinne merkin taakse, ylemmissä luokissa niin pitääkin, mutta ei vielä. Ohjatuissa taas teki parempaa kiertoa eikä stopannut heti taakse ja ohjaaja käskikin kehua koiraa ja heittää lelu mun taakse, niin, että koira oppii tulemaan sieltä merkiltä luokse, mutta ei jää odottamaan mun apuja, eli en saa kutsua ja pyytää koiraa merkiltä sivulle, jottei se opi odottamaan sitä ja jää sen takia merkille.

Valtaosin siis meillä on liikkeet hyvin hallussa ja kun nuo pari liikettä saadaan kuntoon, uskaltaa alkaa katselemaan kokeita. Mutta eiköhän tässä ennen tokokokeita ole edessä bh. VOI ja EVL liikkeitä ollaan treenailtu myös ja osa liikkeistä on jo hanskassa, osa ei, mutta kovasti tässä havitellaan sitä TVA tittelin saamista, mikäli vain koiran terveys kestää. Alustavasti olenkin suunnitellut, että VOI luokasta haetaan vain se yksi ykköstulos ja sen jälkeen lähdetään tahkomaan EVL- luokkaa. Tunnari meillä on isoin haaste tällä hetkellä, enkä usko, että muista liikkeistä saadaan yhtä haastavaa treenattavaa mitä tunnari on.

(ylemmät tekstit on kirjoitettuna jo aikaisempina päivinä) Hieman tässä tosin nyt Häjyn kunto mietityttää, hiiva käytiin toteamassa ja sitä nyt hoidetaan, mutta pitää varata uutta aikaa ja kuvauttaa lonkat uudelleen, katsoa mikä tilanne sen osalta on. Selvästi aristaa toista takajalkaa, heti kun ottaa jalasta kiinni, jännittää koko jalan, mitä ei taas tee toisella eikä myöskään anna liikuttaa vaan pistää heti vastaan. Se on todella rauhallinen, mikä ei ole ollenkaan tyypillistä tuolle, toki kipulääkkeet voi tähän vaikuttaa, mutta tutkin mielummin kuin kotidiagnooseja, etenkin kun röntgenkatsetta en omista.

2 kommenttia:

  1. Minulla ihan samanlainen kooste odottaa julkaisuaan mutta vain alo-luokasta :) Mikäli Häjyllä bh-sujuu niin ihmeessä vaan kokeeseen, toivottavasti saatte sen haluamasi paikan :) Koiraansa ja itseensä luottamattomuus on monesti se suurin ongelma ettei lähdetä yrittämään, tsemppiä teille! Heti sitten infoa tänne pääsittekö kokeeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonnih, ootellaan siis julkaisua. :) Joo näinhän se on, kun aina epäilee sitä omaa osaamista.. Kunhan nyt vaan saadaan koira kuntoon.

      Poista

Kiitos kommentista! ♥