torstai 14. heinäkuuta 2016

Pennun eka jälki

Ajattelin tähän väliin kirjoittaa vielä yhden treenipostauksen ennen paria seuraavaa hieman erikoisempaa aihetta, vielä, kun treeni asiat on tuoreessa muistissa. Häjyn kanssa on treenattu sen verran, että keskiviikon sai viettää ansaittua vapaapäivää aika rauhassa. Sille pitäisi myös hieroja varata sillä selässä on lihakset vähän kovat. 

Häjyn kanssa on ohjatuissakin treenattu nyt vallan vaikeimpia liikkeitä ja sen verran onkin nyt tahkottu, että jätetään muutamaksi päiväksi hautumaan koiran päähän ja jatketaan taas. Ihan kivalla mallilla tuo alkaa olemaan ja rotumestiksen tavoitteena meillä on hakea tulos, totta kai tiedän kolmos tuloksen harmittavan hirveästi, mutta en aseta enempää paineita itselleni kuin vain tuloksen saaminen. 

Ruutu
Menee kivalla vauhdilla ruutuun ja tippuu maahan heti käskyn saatuaan, isoin ongelma on treeneissä ainakin ollut ihan ensimmäinen toisto jotta se koira löytää sinne ruutuun heti. Sillä on vähän tapana arvailla missä se on. Olen yrittänyt hirveästi, hillitysti kertoa koiralle valmistelevassa osuudessa mitä tehdään seuraavaksi ja yrittänyt saada koiraa merkkaamaan ruudun. Muuten tämä onkin jo tosi kivalla mallilla.

Hyppy
Teki jälleen samaa, toiseen suuntaan kiersi ja toisesta suunnasta tuli ongelmitta yli. Pohdiskeltiin olisiko koiralla hahmotus ongelmaa, kun este on toiselta puolelta eri värinen. Samainen este löytyy kotoa ja täytyy seuraavassa treenissä oikein kiinnittää huomiota siihen, että kiertääkö se esteen vai tiettyyn suuntaan. Muutenhan se osaa liikkeen tosi hyvin eikä ole kokeissa koskaan kiertänyt. 

Nouto
Ihan ok pisteessä, menee vauhdilla ja alkanut tuomaan kapulan mulle kunnolla. Viilaillaan vauhtia lisää palautukseen. 

Paikalla istuminen
Ei mitään ongelmaa. Pysyy hienosti vaikka vieruskaverit vähän sähläisi tai liikkuisi. 

Kaukot
Ei olla hetkeen treenattu, ensimmäisessä maahan - istu vaihdossa jumitti ja vaati useamman käskyn ennen kuin nousi. Toisella toistolla tehtiin niin, että jos ei nouse ekasta käskystä istumaan, haukutan sitä pari kertaa ja sen jäkeen heti käsky, tämä tuottikin tulosti ja nosti koiran virettä sen verran, että alkoi taas tekeminen maistua. Kaukoja täytyy nyt muistaa treenailla enemmän. 

Kaiken kaikkiaan koira teki  jälleen tosi kivalla asenteella ja alku kankeuden jälkeen oli mun kanssa tekemisen meiningissä hienosti mukana. Olen alkanut taas oikeasti nauttimaan ihan hirveesti tuon koiran kanssa treenailusta, kun palaset loksahtelee koko ajan paikoilleen ja sen mielentila on hirveen hyvä, näkyy kaikessa tekemisessä. Sillä on kivaa, eikä se oli paineistunut. Molemmat nauttii. 

Taran kanssa olen tuskaillut jäljen suhteen, yritin sille samaa taktiikkaa mitä Häjyn kanssa, itseasiassa muistaakseni Rockynkin kanssa, suoralle jäljelle heti, ei mitään makkararuutuja alkuun, tänäpäiväni en montaa aktiiviharrastajaa tuttava piiristä löydä joka aloittasi ruudulla jäljen harjoittelemisen. Meillä ei mennyt ihan kuin elokuvissa, koira söi paalulta ruuat ja sen jälkeen ei osoittanut minkäänlaista halua ja kiinnostusta edetä jäljellä yhtään mihinkään. Koitin sitten pitkin kynsin ja hampain ruutua ja jotenkin sekään ei mielyttänyt omaan silmään. Siispä näin parhaaksi odottaa ja antaa aikaa. 

Pikku hiljaa koiran ahneus kasvoi, kasvoi, kasvoi ja kasvoi. Se on aivan jäätävää, tekee mitä vain ihan omien nappuloidensa eteen. Tiistaina ennen Häjyn ohjatuihin lähtöä aloin miettimään missä tässä lähellä olisi sopiva nurmialue talloa lyhyt jälki pennulle, pellolla liian pitkää heinää, enkä halunnut viedä paikkaan jossa vilisee ihmisiä, autoja ja koiria, siispä päädyin läheisen urheilukentän kaukalon takana olevaan pieneen nurmi plänttiin, juuri sopiva pennulle.

Siispä talloin tai no kävelin, ilman maan polkemista 25 askeleen jäljen ja annoin sen vanheta 10 minuuttia. Pakko se on myöntää, että olin aika skeptinen koiran työskentelyn suhteen eikä odotukset olleet kovin korkealla. Käveltiin paalulle päin ja koira pomppi, haki kontaktia, teki pelle hyppyjä ruokansa toivossa, remmin laittaminen jalkojen välistä oli sulamahdottomuus tuon kanssa, sitä mukaa, kun yritin viedä hihnaa jalkojen väliin, meni koira maahan, kun nostin kättä, koira nousi, teki kaiken mahdollisen jotta saisi palkaksi ruokaa. 

Paalulla työskentely oli huomattavasti parempaa kuin aiemmalla yrittämällä ja siinä vaiheessa itselläni kasvoi luotto ja usko koiraan. Söi nappulat siitä ja alkoi vimmatusti nuuhkimaan missä jälki menee, käytti nenäänsä niin, että tuhina vain kuului. Kerran nosti nopeasti pään ylös ja toisen kerran vilkaisi äkkiä minuun, mutta jatkoi hienosti ja rauhassa työskentelyä. Oli sopivan mittainen jälki, koiralle jäi halu jäljelle ja nenä maassa poistuttiin autolle onnistuneen jäljen jälkeen. Seuraavaksi sitten sen verran rauhaa ennen jälkeä jotta hihna saadaan hihnakin sinne jalkojen väliin vaikka kivasti meni näinkin, mutta tottuu koira siihenkin ja pystyy sitten tarvittaessa puuttumaan työskentelyyn. Nyt oli tärkeintä saada onnistunut jälki alle. Omakin motivaatio kasvoi hurjasti ja tämän myötä nyt lähdetään hakemaan hyvä ensimmäinen jälkikausi pennulle alle. Pyritään siis etenemään fiksusti ja laadukkaalla treenillä. Tässäkin pätee sama, ei se määrä vaan se laatu. Jatketaan sitten vielä Taran keskiviikkoiseen pentukurssiin. Paikalle meitä saapui vain kaksi, joten treenitkin oli vähän lyhyemmät. Jälleen tuo koira käyttäytyi hyvin fiksusti ja otti nopeasti kontaktia minuun ja katsoi kovin odottavasti mitä tehdään. Ei myöskään lähtenyt toisen pennun haukkuun ja ärinään mukaan.

Käsikosketuksen harjoittelua jatkettiin ja Tara osaakin sen jo tosi hyvin. Alettiin ottamaan myös vähän etäisyyttä niin, että kun koira oli koskenut käteen, otettiin jokunen askel pois päin koirasta ja annettiin käsky, Tara kuunteli ja teki hienosti.

Paikalla makuutakin harjoiteltiin ja siinäkin saan jo poistua muutaman askeleen päähän, odottaa hetken ja palata koiran luokse, eikä se liiku mihinkään.

Toiveestani vielä leikittiin jotta saan neuvoja jos jotain pitäisi tehdä toisin. Leikittiin parilla lelulla niin saatiin samalla harjoiteltua irroittamista ja lelun vaihtoa. Pentu oli ihan valtavan tohkeissaan ja ennen kuin aloitettiin leikkiminen, puri minua käteen, jalkaan ja veti sormeani, kun yritti päästä leluihin käsiksi. Eipä ole pojat ihan noin lelujen perään olleet koskaan vaikka näpeille nekin on muutaman kerran vanhingossa tullut, mutta Tara kun sai sormestani napattua kiinni, lähti oikein vetämään sitä. Haha.

Lopuksi vielä mentiin agi kentän puolelle tutustumaan putkeen ja neiti sujahti sinne kuin olisi useammankin kerran putkeen mennyt, veti sitä sitten edestakaisin. Yhtään se ei epäröinyt tai aristellut. Mukavan rohkea pentu joka suhtautuu fiksusti ja asiallisesti erilaisiin tilanteisiin. Asennetta löytyy pennusta myös kiitettävästi, mutta lieneekin ihan toivottua harrastuskoiralle. Palataan taas seuraavan postauksen merkeissä, vaihtelun vuoksi tulossa muunlaisempaa aihetta. Mukavaa loppu viikkoa!

10 kommenttia:

 1. melko paineessa jäljestää pentu. jos olisi oma koira niin toivoisin paljon viettiä lisää ja häntää korkeammalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivisin, että pystyttäisiin sanomaan omalla naamalla tai nimellä. Onkohan sulla malikka tai vastaava? Ymmärräthän, että kyseessä on pentu joka ajaa ensimmäistä jälkeään? Et varmaan, kun ilmeisesti tarkoituksenasi on yrittää vain päteä, siinä onnistumatta.

   Ja ainakaan mun koirat ei paineistuessaan tee hommia tai jos tekee niin tarjoaa kaikkea muuta kuin sitä mitä pitäisi. Tiedän myös kokemuksesta jos koirallani häntä nousee jäljellä, se ei keskity ja jäljestämisestä ei tule enään mitään. Nuo ajaa jälkeä keskittyneesti ja hyvin silloin, kun häntä on alhaalla. Paineessa ei jäljestä ollenkaan.

   Ilmeisesti olen kussut muroisihi Taran tulon myötä. Ei se mitään. Hienoa, että kuun ja hännän asento kertoo sinulle koiran kyvystä toimia kahden minuutin videon aikana. En edes tiedä miksi vaivaudun vastaamaan noin turhaan kommenttiin. Ainakin saimme hyvät naurut. ;)

   Ps. Katsoppa vaikka tämä video. https://youtu.be/Gqowkb_99OI

   Poista
 2. vautsi, hienosti jos ensimmäinen jälki tosiaan! ja yllä olevalle, pitäiskö siun kysyä näiltä suomalaisilta pro tyypeiltä ennenku kenellekkään vittuilet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juu ensimmäinen jälki. :) Toki kerran koitettiin aiemmin ja se tyssäs paalulle. :D Joten lasken tämän ekaksi. :)

   Poista
 3. Tosi hyvän näköistä menoa tytöllä! <3

  VastaaPoista
 4. Teidän jälkihän meni tosi kivasti ja Tara työskenteli rauhallisesti!

  Näkisitpä kun tuo meijän Cora pääsee jäljelle. Neidillä on intoa vähän liikaakin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo rauhaa haluan sopivasti sillä riittää, että on yksi joka yrittää kauhoa jäljellä eteenpäin. Ei oo ollu helpoo saada työskentelyä rauhallisemmaksi. :) Katsotaan millainen jälkikoira Tarasta tulee. :)

   Poista
 5. Näyttää hyvältä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥