torstai 15. joulukuuta 2016

Luukku 15: Jouluperinteet

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman meidän jouluperinteistä ja mikä tekee joulusta minulle niin ihanan ajan. On varmaan yksi vuoden lempi ajankohdistani. Vaikka en ole kotona enään asunut vuosiin (hui miten pitkältä ajalta kuulosti) niin perinteet on pysyneet pitkälti samana mitä ihan lapsuutenakin.

Ihan pienenä joulut vietettiin mummulassa jonne myös joulupukki tuli. Kirkossa käytiin pitkään ja siitä sitten hautausmaalle ja syömään. Muistan, että joulupukki tuli aina klo 17, näin mentiin monta vuotta. Pitkään pelkäsin pukkia, oli huvittaa, kun koko päivän odotin sitä ja ikkunalla tuijotin malttamattomana, kun pukki saapui, juoksin kiireesti pöydän alle piiloon.

Jossain vaiheessa perinne muuttui sen verran, että joulut vietettiin ihan kotona ja mummu sekä pappa kävi ja käy edelleen vuoro jouluina syömässä ja viettämässä aikaa meidän ja isän veljeni luona. Aamu alkaa aina riisipuurolla ja halukkaat käyvät saunassa, puolilta päivin on käyty kirkossa, joskin kirkossa käyminen alkaa pikku hiljaa hiipua, ei ole koskaan kuulunut suosikki asioihini. Kirkon jälkeen on käyty aina hautausmaalla viemässä kynttilät. Itse olen sytyttänyt kynttilän vanhempieni pihassa olevan edesmenneen koiramme haudalle. Vaikka siitäkin on jo aikaa, kyllä se vain jokavuosi tuo lähes tipan silmille.

Kirkon ja hautausmaan jälkeen on tultu kotiin ja syömään ja odeteltu lahjojen availua, vielä jokin aika sitten muut mukulat oli sen verran pieniä, että pukki kävi, mutta nykyään jaetaan lahjat kuusen alta. minä tykkäisin vieläkin odottaa iltaan, mutta sisarukseni ovat hieman malttamattomia.

Muuten seurustellaan, vietetään aikaa yhdessä ja pelaillaan. Joulussa on ihanaa, kun koko perhe on yhdessä ilman kiirettä. Pientä järjestelyä tulee tuleva joulu tuomaan, kun joudutaan Rocky pitämään Häjystä ja sen isästä erillään, mutta onneksi heilläkin on tilaa siihen hyvin.

Nykyisin joulupäivänä olleen menty mummuni luokse syömään jonne on kokoontunut ihan lähimmäiset sukulaiset, meidän perhe ja isäni veljen perhe. Kuulumiset vaihdellaan, rupatellaan ja ollaan vain. Joulupäivä on ollut hieman rauhallisempi ja seesteisempi, tällöin myös olemme alkaneet pakkaamaan tavaroita kasaan ja pikku hiljaa ottanut suunnaksi oman kodin. Aina iskee pieni haikeus, kun sulkee koti koti oven ja lähtee takaisin.

Minulle joulussa on tärkeintä perheen kanssa oleminen, ihanaa, kun näkee kaikki läheiset ja voi viettää aikaa yhdessä ilman kiirettä mihinkään. Onneksi myös isovanhempani ovat vielä elämässämme mukana ja voimme viettää joulua yhdessä.

Millaisia perinteitä teillä on? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥