torstai 5. tammikuuta 2017

Ajatusnurkka: Raakaruokinta, rakettitiedettä?

Aina toisinaan keskusteluja lueskellessa tulee vastaan kommentteja joista saa ymmärtää, että moni pitää raakaruokintaa monimutkaisena ja vaikeana. Ajattelin alkuun itsekin jotakuinkin noin, mutta netti on pullollaan hyviä sivuja, toki jokaiseen kirjoitukseen täytyy suhtautua tietyllä kritiikillä. Sama koskee kirjoja, on olemessa luvattoman huonoja kirjoja koiran ruokinnasta ja niistä vain toivoo ettei kukaan ota niistä oppeja. Tässä postauksessa en ala laajemmin puhumaan meidän ruokinnasta, mutta voin sen nyt mainita, että kaikki ovat tällä hetkellä raa'alla, Häjy syö NEUn ruokaa. Ruokinnasta kirjoittamani postauksen voit lukea tästä.

Kun viime vuonna päätin pojat siirtää takaisin kokonaan raa'alle, päänvaivaa toi eniten lisät ja niiden laskeminen. Loppujen lopuksi sekään ei ollut niin vaikeaa. Lihaa ei tarvitse lapata kuppiin montaa eri sorttia, sen kuin antaa vain vaikka sitä possua. Sisäelimiä toki olisi hyvä koiran saada.

Raakaruokinnassa haastavinta on lisien laskeminen, mutta aloittaminen helppoa, sen kuin lappaa vaan lihaa kuppiin. Kunhan muistaa raakaruokinnan ja BARF tyylin olevan kaksi täysin eri asiaa, jälkimmäistä en itse kannata. Vinkkejä ja neuvoja raakaruokintaan saa Katiskasta ja Sumpusta voi ostaa esim. raakaruokinnan rautalankamallin jolla pääsee alkuun. Itse olen saanut Katiskasta paljon apua lisien laskemiseen ja sopivien lisien löytämiseen.

Muistutan vielä, että monivitamiinit eivät ole hyviä, niistä jää aina joku vajaaksi ja jotain tulee liikaa. Järkevintä on siis ostaa kaikki erillisinä purkkeina. Lisistä koiran pitäisi saada vähintään D, sinkki, A jos ei syö maksaa ja luuta tai kalsiumia purkista. Meillä menee kaikki edellä mainitut ja niiden lisäksi vielä E, jodi ja lohiöljy, päivittäin.

Vaikka tässä ruokinta tyylissä on oma vähintänsä, itsellä ainakin palkitsee, kun näkee miten hyvin koirat voi, turkit kiiltää, turkki on pehmeää ja sileää sekä ulosteiden määrä on paljon pienempää. Sopivaan määräänkiin oppii nopeasti, enemmin aloittaa hieman pienemmällä määrällä ja nostaa tarvittaessa ja saahan sitä ruuan määrää laskettuakin jos koira alkaa lihoomaan, kunhan proteiinia ja valkuaista saa riittävästi. Mutta ei, ei tämä raakaruokinta ole rakettitiedettä.

Raakaruokinnan plussat ja miinukset

+ Tiedät mitä koirasi syö, ainakin suunnilleen.
+ Luonnollista ja terveellistä, kun lisät on laskettu oikein.
+ Mahdollisten allergioiden eliminointi helpohkoa.

- Kallista, ainakin jos omistaa useamman ison koiran.
- Vaatii jonkin verran aikaa.
- Säilytys (pakastin) tilaa täytyy olla enemmän kuin 15kg ruokasäkille.


10 kommenttia:

 1. Mie siirsin toisen koiran nyt täysin raa'alle kun hermostuin sen loputtoomaan painon kanssa jojoiluun ja iho ja korvaongelmiin. Eliminaation kautta ollaan lähdetty ja tuntuu ainakin tällähetkellä että sopiva liha on löydetty ja siihen nyt vain lisiä sitten mukaan. Minä surkeana matemaatikkona katiskan facebookryhmästä kyselin laskuohjeet ja ihanien ihmisten jeesillä sain laskettua lisät eikä se ihan oikeasti ollut niin vaikeaa kuin aina kuvittelin :D Kun vaan ymmärsin mitä mikäkin termi tarkottaa. Nuorempi syö suunnilleen 50/50 koska pakastetilaa on niin rajallisesti ja sille passaa nappula oikein hyvin, niin säästän näin pakastustilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös surkea matemaatikko, onneksi tuo ukko on hyvä siinä niin on saanut häneltä kysyttyä tarvittaessa apua. :) Facebookissa on tuo luonnonmukainen ruokinta ryhmä ollut myös todella hyvä!

   Poista
 2. Mä olen kans ajatellut että kun tuo pentu kasvaa vähän isommaksi, niin siirrän sekä sen että Veetin kokonaan raa'alle. Veeti on ollut jo hetken aikaa 50/50 ruokinnalla, mutta sitten kun päästään muuttaan omaan kotiin, niin sitten on vielä helpompaa laittaa molemmat raa'alle. Onneks koirien koko on sitä luokkaa, että pieni pakastin riittää.
  Väinö taas syö vähän kaikkea sekaisin, ja se ruokinta malli on sopinut sille. Lihaa se kuitenkin saa vähintään kerran viikossa.
  Katiska on kyllä oiva paikka mistä löytyy kyllä tietoa hyvin kaikkeen mikä mieltä askarruttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odotin myös Taran kasvavan, jotenkin ei vaan uskaltanut heti pikku pennusta pistää kokonaan raa'alle, ehkä sitten seuraavan uskaltaisi ruokkia heti aivan pienestä saakka pelkällä raa'alla.

   Katiska on tosiaan hyvä, sieltä olen löytänyt paljon vinkkejä moniin asioihin ja oppinut aivan uutta.

   Poista
 3. Mä harkitsin jonkin aikaa raakaruokintaa Jetille, mutta juuri nyt ei siihen olisi rahkeita juurikin pakastetilan puuttumisen takia. Pakkasessa mulla on lokero Jetin ruokia varten, mutta sinne mahtuu n. 2kg kerralla, ehkä jos oikein ahtaa niin kolme, niin ei sillä tilamäärällä oikein raakaruokita tuon kokoista koiraa, niin 50/50 oli hyvä välimuoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikoinaan itse ostin oikein ison arkkupakastimen, mutta raskauduttua luovuin siitä sillä tarvitsin vaunuille hyvän paikan. Nyt meillä on suulissa kaappi mallinen pakastin ja sinne mahtuu ihan kivasti lihaa. Siitä tämä ruokintatyyli on huono, kun vaatii tilaa aika paljon.

   Poista
 4. Omaan asuntoon muutto oli ihan lottovoitto koirien ruokinnam suhteen. Itse em pakastinta juuri muuhun käytäkään kuin lihoihin :D meillä lihat tulevat vielä huomattavasti nappuloita edullisemmaksi, kun haetaan naapuritilan possua ja hyödynnetään muita etuuksia :) nappuloista en olekaan kovin tarkka mitä menee, koska ruokavalio ei kuitenkaan koostu niistä. Kaupasta otan joskus alennuslihoja. Pääasiassa kuitenkin tuota possua, nahat, läskit, lihat ja luita. Rustoja sitte ajankuluna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama meillä, ei olisi aikaisempaan vuokra-asuntoon mahtunut lihat mitenkään. Tämä omaan kotiin muuttaminen on kyllä ollut ihan huippua, kaiken suhteen. Teurastamolta hain itse joskus jonkin verran lihaa ja luita, voisi yrittää säästää kyllä entisestään ja kysellä josko täälläkin joltain tilalta voisi hakea. Possua nuo kaksi tälläkin hetkellä pääasiassa syö. :)

   Poista
 5. Raaka on myös yleisesti ottaen maistuvampaa kuin nappulat. Meilläkin on syöty raakaa eri variaatioilla lähemmäs jo seitsemän vuotta. Turkki kiiltää, mitään möhnää ei tule silmistä eikä korvista ja ruoka syödään suurella ruokahalulla. Lisien laskeminen on minunkin mielestä haastavinta, mutta onneksi niihin tosissaan löytyy apuja ja oma maalaisjärki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, yleensä myös maistuvampaa. Toki peukkeuksiakin on. Meillä ei Häjy suostunut koskemaan poroon, kaksi muuta söivät kyllä tyytyväisenä. 😄 Tuo on kyllä tässä parasta, kun näkee miten hyvin koirat voi!

   Poista

Kiitos kommentista! ♥