torstai 19. lokakuuta 2017

Kastraation vaikutukset

Häjyn kastraatiosta on vuosi aikaa ja Rockyn leikkauksesta joku puolisen vuotta. Monesti kuulee paljon miten kastraatio vaikuttaa koiraan ja ihmisillä on tiettyjä ennakkoluuloja siitä miten koira muuttuu sen jälkeen. Ajattelin nyt kirjoittaa miten se on vaikuttanut meidän uroksiin, vai onko mitenkään.

Meillä kummatkin uroksista olisi voitu leikata heti, kun ikää olisi ollut tarpeeksi mutten nähnyt tarpeelliseksi. Vaikka jalostuskäyttöä ei kummallakaan suunniteltu koskaan, mutta olen ajatellut omien kanssa niin, että niin kauan, kun niistä palleista ei ole haittaa, niin olkoot. Häjyn kastraatiota mietin jonkin aikaa koiran epävarmuuden vuoksi, mutta päätin ottaa riskin, eipä tämän vuoden aikana ole ainakaan epävarmuus huonompaan suuntaan mennyt.

Ahneutta tuli ehkä jonkin verran lisää, mutta lihomisen kanssa ei ole mitään ongelmia, päinvastoin, sitä yritetään epätoivoisesti lihottaa sillä koira on kovin hoikka, mutta kun ei tartu kiinni. Turkkikin on edelleen hyvässä kunnossa, enkä Häjyn kohdalla osaa karvanlähtöönkään oikein sanoa mitään, sillä siitä on aina lähtenyt paljon karvaa.

Rocky sairastui syksyllä 2016 ensimmäistä kertaa eturauhastulehdukseen ja alku vuodesta tein päätöksen, että sekin kastroidaan jottei kivulias vaiva uusiudu.
Myöskään Rockylla ei ole ongelmia, että lihoisi liikaa, ruokaa se on kyllä alkanut kerjäämään ja on välillä vähän röyhkeä. Turkki on tälläkin edelleen hyvä. Luonnetta muutti aavistuksen, joskin positiiviseen suuntaan. Rocky ei ole sitten pentuiän sietänyt vieraita uroksia ja aina kiihtynyt hirveesti ohitettavasti koirista, joskin pääsääntöisesti aina ohittanut hiljaa jos murinaa ei lasketa. Mutta enään se ei kiihdy niin paljon muista koirista ja Häjyynkin se suhtautuu aavistuksen suotuisammin.

Ekaa kertaa ikinä elämämme ei myöskään ollut yhtä helvettiä, kun talossa oli tärppinen narttu. Taralla on toiset juoksut hetki sitten loppuneet ja meillä oli oikeesti aika rauhallista, siinä missä Rocky on ennen ollut syömättä tärppien aikana ja pitänyt meteliä, söi se nyt ja oli hiljaa. Ihan hurja muutos vanhaan verrattuna!

Joten mulla on vain positiivisia kokemuksia kastraatiosta, kumpikin toipui operaatiosta nopeasti ja haavat oli kummallakin siistit. Tikit poistin molemmilta itse ell ohjeistuksen mukaan.

Nyt alan valmistautua henkisesti huomiseen, pääsen tutustumaan neljän koiran kanssa elämiseen. Siitä lisää myöhemmin, mutta ei, meille ei tule pentua. :D

Millaisia vaikutuksia muiden kastroiduilla koirille on tullut?

4 kommenttia:

 1. Ihanaa että kirjoitit taas, olenkin odotellut postauksiasi♥

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Meillä Nanon sterkkaus (kohtutulehduksen myötä, mutta olisimpa aikaisemmin tehnyt) muutti Nanoa myös positiivisempaan suuntaan.

  Sillä ei meinannut pysyä paino tarpeeksi ylhäällä kuin jättimäisillä extra rasvaisilla ruoilla, nyt sitten leikkauksen myötä lihoi joten se on se huono puoli, että ollaan varmaan ikuisella laihiksella enkä osaa tulkita vielä milloin silä on nälkä ja milloin söisi syömisen ilosta :D viisi kiloa pärähti niin että pätkähti vaikka pienensin annoskokoa, mutta aika vaivattomasti onneksi sain painon tippumaan sen kokoiselle (63) normaali(mpaan)lukemiin (33,4-33,8kg väliin) kun ensin testailin eri ruokia, jotta pitäisi nälkää muttei lihoisi. Kilon kun saa pois vielä, niin sitten on hyvä.

  Ne hyvät puolet: ennen umpinirsolle koiralle melkein kaikki ruoka maistuu, motivaatio on kasvanut ihan omituisiin svääreihin jonka johdosta sen kanssa on ihan älyttömän hyvä työskennellä, se on paljon tasaisempi ja jotenkin.. aikuisempi, vaikka epäilin, ettei sakemanni ikinä kasva aikuiseksi :D Turkissa en ole huomannut ihmeempiä muutoksia, ehkä asteen verran "raskaampaa".

  Mut ehdottomasti kohtutulehduspelon ja lopputuleman kokemuksen myötä kaikki muutkin nartut menee leikkaukseen yks kerrallaan.

  Laura/Koiran haukuntaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, mä mielelläni olisin ottanut Häjylle tuon, että lihois. Yritetään nyt painoa saada sille hieman lisää, on muuten yllättävän vaikeaa. :D

   Kohtutulehduksen pelko kummittelee toisinaan itsellänikin, mutta nyt ei kuitenkaan ole suunnitelmissa Taran sterkkaus.

   Poista

Kiitos kommentista! ♥